27 Νοε 2007

Παρουσιάσεις δύο γαλλικών site

www.ethnographiques.org

Πρόκειται για ένα site που αφορά την εθνογραφία-ανθρωπολογία. Το site αυτό, ιδρύθηκε με στόχο την κοινοποίηση διαφόρων ανθρωπολογικών θεμάτων και ζητημάτων online.
Το site έχει μια απλή δομή, χωρίζεται σε τέσσερις κύριες ενότητες. Η πρώτη ενότητα συμπεριλαμβάνει τους τίτλους καθώς και τα ίδια τα online άρθρα, τα οποία κανείς μπορεί να διαβάσει επί τόπου. Τα άρθρα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων και ζητημάτων. Η δεύτερη ενότητα δίνει πληροφορίες για να γίνει κανείς μέλος και πως μπορεί να εκδίδει τα άρθρα του μέσω του site. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους «συντελεστές» που υποκινούν την προσπάθεια αυτή. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται διάφορα links σχετικά με την εθνογραφία και την ανθρωπολογία.
Η γνώμη που σχημάτισα είναι ότι πρόκειται για ένα εύχρηστο και απλό site, προσιτό στον καθένα, εφόσον γνωρίζει τη γαλλική, με μόνο μειονέκτημα ότι τα άρθρα ξεκινούν μόλις από το 2002.

http://www.mmsh.univ-aix.fr/idemec/Publications/Biblio-membres/DE-RAPPER.htm

Το site αυτό αφορά το ινστιτούτο μεσογειακής και συγκριτικής εθνολογίας. Το συνιστούν περίπου τριάντα ερευνητές και έχει μια μεγάλη γκάμα σε online άρθρα που καλύπτουν πολλά θέματα. Ενδεικτικά είναι τα θέματα που αφορούν την εθνολογία και την θρησκεία, την πίστη, την άθληση, την οικογένεια κτλ. Να πω, πως τα άρθρα αυτά είναι ενδεικτικά, αλλά έχουν χρήσιμη και μεγάλη βιβλιογραφία.
Στο site αυτό, ,μπορεί επίσης κανείς να ενημερωθεί σε σχέση με νέα ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια και διαλέξεις. Υπάρχει και εδώ μια ενότητα που αφορά τους ερευνητές που στελεχώνουν το ινστιτούτο καθώς και μια νεοσυνταχθείσα ενότητα που αφορά τις καινούριες εκδόσεις βιβλίων σχετικά με την εθνολογία
Το site αυτό είναι πολύ χρήσιμο, αν και λίγο δαιδαλώδες, για να πάρει κανείς μια πρώτη γεύση σχετικά με ένα εθνολογικό θέμα. Η βιβλιογραφικές παραπομπές είναι πολύ σημαντικές και το καλό είναι ότι ενημερώνεται συχνά με καινούριες ειδήσεις (σεμινάρια, διαλέξεις, νέες εκδόσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: