22 Οκτ 2007

Κάποιες σκέψεις….

Η εξέλιξη του internet τις τελευταίες 2 δεκαετίες είναι αξιοθαύμαστη, αμέσως μετατράπηκε σε μία κιβωτό ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και πληροφοριών, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα ότι είναι καλό, όπου όλα είναι σε «κοινή» θέα και όλα επιτρέπονται. Τώρα πια φαίνετε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του είναι σχεδόν σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν διαφωνώ καθόλου με όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα όντως ζούμε μια «μεγάλη τεχνολογική επανάσταση».

Ποία είναι η έκταση αυτής της επανάσταση; Όπως φαίνετε περιορισμένη αφού δεν ξεπερνά τα σύνορα του χώρου που ονομάζετε «Σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός»(Β. Αμερική και Ευρώπη) και μόλις το 11% αντιστοιχεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Με προβληματίζει όμως κατά το πόσο η «επανάσταση» αυτή μπορεί να διευρυνθεί πέρα από το δυτικό πολιτισμό. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του internet σε ένα δυτικό πλαίσιο σκέψης θα επιτρέψει στους υπόλοιπους μη δυτικούς, που αποτελούν και τη πλειοψηφία, να λάβουν μέρος σ΄ αυτή την «επανάσταση», ή απλά έχουμε να κάνουμε με ακόμα ένα νέο μέσο για να διαχωρίζουμε «εμάς»(τους δυτικούς) από τους «υπολοίπους» ????

Είναι το internet μια νέα μορφή αποικιοκρατίας???

Κωνσταντίνος

Τα όσα αναφέρει ο Ηρακλής παρακάτω είναι σωστά, αλλά θα ήθελα να σταθώ επιφυλακτικός σε 2 σημεία:
1)σίγουρα το internet αποτελεί μια "μεγάλη τεχνολογική επανάσταση".Αλλά κατά πόσο είναι και μπορεί να είναι συμμετοχική και χωρίς περιορισμούς, για όλους τους ανθρώπους? Πιο σωστό θα ήταν να αναφερθούμε στη πλειονότητα των ανθρώπων γιατί δυστυχώς περιορισμοί/φραγμοί υπάρχουν και είναι κυρίως κοινωνικοί και οικονομικοί.
2)Συμφωνώ ότι το internet δημιούργησε μια μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη ανθρώπινη κοινότητα, πληθυσμιακά, η οποία διαμορφώνει το δικό της διαπολιτισμικό τοπίο. Βέβαια το διαπολιτισμικό τοπίο διαμορφώνεται από τους χρήστες. Αν όμως οι πλειονότητα των χρηστών έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες πολιτισμικές συνήθειες τότε (άποψή μου) δεν δημιουργείται τίποτα το διαπολιτισμικό αλλά κυριαρχεί ένα πολιτισμικό "τοπίο" των πολλών έναντι των λίγων. Αυτό εξαρτάται από τους χρήστες.
Το internet είναι κάτι το καταπληκτικό αλλά ακόμα δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους. Μην ξεχνάμε πως ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Όσο για τα υπέρ και τα κατά του? Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής.