19 Οκτ 2007

Σημειώσεις

Στο φάκελο (εργαστήριο ΚΑ) υπάρχουν 15 φωτοαντίγραφα του vitrual anthropology.

Απαρχές και μέλλον του διαδικτύου

Στη συνάντηση στις 17/10/07 είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις προϋπάρχουσες ιδέες, τη δημιουργία και την εξέλιξη του internet έως σήμερα.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση, που είναι συμμετοχική και χωρίς περιορισμούς, για όλους τους ανθρώπους.
Μπορεί να υπάρχουν σε πολλά πεδία αντίστοιχες επαναστάσεις, που δημιουργούνται σε αντίστοιχα κέντρα, αλλά ο άνθρωπος παρακολουθεί με χρονική υστέρηση τις εξελίξεις και δέχεται με ακόμη μεγαλύτερη χρονική υστέρηση τα αποτελέσματα. Ουσιαστικά, αυτά τα κέντρα αποτελούν κοινότητες, πιθανά στα όρια του φαντασιακού, αποκομμένες από την κοινωνία.
Αντίθετα το internet πέρα από το αρχικό του στάδιο ανοίχτηκε στο κοινό, τόσο σε επίπεδο διασύνδεσης όσο και σε επίπεδο εφαρμογών. Σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη του δεν αποτελεί προνόμιο συγκεκριμένων κέντρων (εκπαιδευτικών, κυβερνητικών, στρατιωτικών κλπ) αλλά βασίζεται στις ιδέες όλων των συμμετεχόντων σ' αυτό.
Παράλληλα δημιούργησε την μεγαλύτερη ανθρώπινη κοινότητα, πληθυσμιακά, η οποία διαμορφώνει το δικό της διαπολιτισμικό τοπίο, μην εξαιρώντας κανένα.
Πιστεύω ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα τόσο για την ανάπτυξη και εξέλιξη του internet όσο και για την δικτυακή κοινότητα. Για μένα το σημαντικότερο είναι να απαντηθεί αν αυτή η δικτυακή κοινότητα έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις και μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.