24 Νοε 2007

ESPACIOS VIRTUALES /SOCIEDADES REALES.

Η σελίδα Liceus είναι στην πραγματικότητα ένας τόπος συζήτησης και αντιλογίας, ένα ανθρωπολογικό περιοδικό, ένα τηλεφωνικό ευρετήριο μουσείων, ένας χώρος πληροφόρησης για κοινωνικά και πολιτισμικά γεγονότα, με ένα εκπληκτικό περιεχόμενο ανθρωπολογικών άρθρων από όλη τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου συνυπάρχουν φοιτητές και ανθρωπολόγοι από τις χώρες αυτές και μας λένε για την Ανθρωπολογία του κυβερνοχώρου τα ακόλουθα:
http://www.liceus.com/cgi-bin/index.asp

Το ίντερνετ – ως στοιχείο που προήλθε από την επανάσταση στην πληροφορική – έχει έναν αυξανόμενο αντίκτυπο στις πολιτισμικές συνήθειες. Η ανησυχία που έχει προκαλέσει μεταξύ των επαγγελματιών αυτού του χώρου εκδηλώνεται με διπλό τρόπο: από τη μια πλευρά ως μέσο εργασίας που σέβεται τη χρησιμότητά του ως επιστημονικό και επικοινωνιακό εργαλείο και από την άλλη ως αντικείμενο μελέτης και αντίθεσης.

Πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες μέσα στο ίντερνετ; Τι εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας για να προσεγγίσουμε τη μελέτη των εικονικών κοινωνιών; Τι τρόπους έχουμε για να γνωρίσουμε τα πιθανά μοντέλα ατομικής ή/και κοινωνικής συμπεριφοράς; Για το λόγο αυτό ακριβώς μας προτείνουν τα ακόλουθα εργαλεία:

Α) Τα ηλεκτρονικά γράμματα με όλα τα στοιχεία επιστολής
Β) Η συζήτηση και η συνέντευξη: Η συνομιλία μέσα από τοIRC (Internet Relay Chat) είναι ο τρόπος επικοινωνίας μέσα από το ίντερνετ σε πραγματικό χρόνο.
Γ) Οι τόποι συζήτησης, τα γνωστά φόρουμ, η συνομιλία σε γκρουπ, οι ομάδες συζήτησης και οι λίστες των ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
Δ) Τα ερωτηματολόγια και οι ψηφοφορίες «online», οι στατιστικές και οι κοινωνικές μετρήσεις.
Ε) Οι μηχανές αναζήτησης, τα “cookies” και άλλα εργαλεία.
Ζ) Παράμετροι συμπεριφοράς. Γνωριμία με τις προτιμήσεις, τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του ίντερνετ.

Η σελίδα του artesonoro είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη σελίδα στο ίντερνετ για την αναζήτηση σελίδων που αναφέρονται στη γενική ανθρωπολογία και στην ανθρωπολογία του κυβερνοχώρου στην ισπανική γλώσσα.
http://www.artesonoro.org/antropologiadelsonido/?page_id=7

Επίσης η καλύτερη σελίδα για την αναζήτηση σελίδων που αναφέρονται στη ανθρωπολογία του κυβερνοχώρου στην ισπανική γλώσσα είναι cibersociedad.
http://www.cibersociedad.net/archivo/articulo.php?art=23

Αυτές οι σελίδες προσφέρουν την ελεύθερη επιλογή αυτού που ψάχνουμε, από βίντεο μέχρι συνέδρια και πρόβες, και επιπλέον τη δυνατότητα να εγγραφούμε δωρεάν και να συνδεθούμε με άλλα μέρη στον παγκόσμιο ιστό.

Άλλες σημαντικές σελίδες ανθρωπολογίας με μεγάλο ενδιαφέρον είναι:


http://www.usal.es/teoriaeducacion
http://www.aibr.org/antropologia/aibr/revistas.php
http://www.plazamayor.net/antropologia/archtm/xinter.html
http://www.bib.ub.es/www1/1intant.htm
http://educared.org.ar/comunidades/blog/?cat=6

Νομίζω ότι αξίζει να τις επισκεφτούμε!